Jumaat, 25 Mac 2011

Pertahanan udara musnah

TRIPOLI: Letupan dan bunyi tembakan senjata antipesawat menggegarkan Tripoli semalam ketika serangan udara tentera bersekutu terhadap Muammar Gaddafi memasuki hari keenam.


Dalam pada itu, seorang pegawai Britain berkata, pasukan tentera udara Libya hampir musnah sama sekali. Tembakan antipesawat bermula awal pagi, lapor seorang wartawan AFP. Saksi pula berkata, letupan kuat kedengaran di sebuah pangkalan tentera di Tajura, kira-kira 32 kilometer ke timur Tripoli.

Sementara itu, ketika satu armada kapal perang negara bersekutu meronda kawasan pantai Libya untuk menguatkuasakan sekatan senjata terhadap Gaddafi, usaha menyerahkan pemerintahan operasi ketenteraan terus menemui jalan buntu selepas gagal mencari kata sepakat selepas beberapa hari berbincang. Seorang diplomat Nato berkata, pakatan 28 negara itu akan cuba mencapai keputusan sama ada ia perlu mengetuai operasi yang dilancarkan Sabtu lalu oleh Britain, Perancis dan Amerika Syarikat.

Ketika mengumumkan kejayaan serangan udara itu, Timbalan Marsyal Udara Britain, Greg Bagwell berkata, tentera udara Libya hampir musnah sama sekali dan ‘tidak lagi wujud sebagai satu pasukan tentera.’ Pegawai Amerika Syarikat secara terbuka membincangkan sama ada tekanan berterusan akan memaksa Gaddafi meletakkan jawatan selepas 40 tahun berkuasa.

Tentera Amerika juga berkata, ia kini mensasarkan serangan terhadap tentera darat Gaddafi yang mengancam bandar yang dikuasai pemberontak. “Kami memberi tekanan terhadap tentera darat Gaddafi yang mengancam bandar yang dikuasai penentangnya,” kata Ketua Turus tentera Amerika untuk misi Libya, Laksamana Muda Gerard Hueber. - AFP

 

Berita Berita Terkini Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger