Sabtu, 12 Februari 2011

Rentak samba Brazil sumbang

PARIS - Lauren Blanc tidak mahu para pemain Perancis terus dibuai mimpi indah selepas berjaya menewaskan Brazil 1-0 pada aksi persahabatan di Stadium de France awal pagi semalam.

Jurulatih Perancis itu berkata, matlamat utama skuad The Les Bleus adalah untuk melayakkan diri ke kempen Euro 2012 dan kemenangan ke atas Brazil itu tidak memberi sebarang makna.

"Objektif utama kami (Perancis) adalah layak ke Euro 2012 dan kemenangan ini tidak menghadirkan apa-apa makna buat kami.

"Namun, saya berharap kemenangan ke atas England dan Brazil ini mampu memberi suntikan semangat buat pemain-pemain untuk terus tampil dengan prestasi lebih cemerlang.

"Apa yang lebih penting adalah saingan kelayakan Euro 2012 dan kami tidak akan memandang mudah setiap perlawanan," kata Blanc.

Pada aksi tersebut, penyerang sensasi Real Madrid, Karim Benzema muncul wira apabila meledak gol tunggal perlawanan pada minit ke-54.

Terdahulu, Brazil terpaksa akur dengan keputusan pengadil perlawanan yang melayangkan kad merah kepada Hernanes selepas dia melakukan terjahan keras ke atas Benzema pada minit ke-40.

Bagi Perancis, kemenangan itu membolehkan mereka mengekalkan rekod tanpa kalah sebanyak lima perlawanan termasuk ketika menewaskan England 2-1 pada satu aksi persahabatan, November lalu. - AFP

sumber: kosmo
 

Berita Berita Terkini Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger